Naš program za novi početak


Mi, stranke bliskih svjetonazora i sličnih programa socijaldemokracije, lijevoga centra, progresivne i liberalne demokracije i zelenoga razvoja – Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP), Hrvatska seljačka stranka (HSS), Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), Snaga, Građansko-liberalni savez (GLAS), Istarski demokratski sabor (IDS), Primorsko goranski savez, te nezavisni kandidati – za predstojeće izbore za Hrvatski sabor stvorile smo izborno zajedništvo u RESTART koaliciji. Na temelju naših političkih programa i konkretnih politika građankama i građanima Hrvatske nudimo zajednička rješenja novoga početka u svim segmentima društva i gospodarstva.

Hrvatska treba društvene, gospodarske i političke promjene i to je ono što naš Izborni program definira. Ovaj program naš je prijedlog svima koji vjeruju da je bolja Hrvatska moguća. Umjesto puke oporbene kritike, mi nudimo nova načela i mjere za sveobuhvatnu transformaciju ekonomije i društva. Današnja je Hrvatska ekonomski slaba, demokratski deficitarna, obrazovno zastarjela, infrastrukturno zapuštena, socijalno podijeljena i administrativno neučinkovita. Uza sve to, Hrvatska je pogođena i novom globalnom krizom koja je stanje samo pogoršala. Stoga je potreba za korjenitim promjenama hitna. Hrvatska treba restart u svim segmentima. Ovim programom osiguravamo novi početak za Hrvatsku i njene građane. Cilj je u što kraćem vremenu sanirati posljedice krize izazvane pandemijom COVID-19, pokrenuti gospodarstvo, smanjiti nezaposlenost te omogućiti rast plaća i mirovina, odnosno rast standarda naših građana. Pri tome, naš je fokus i na zaštiti i stabilnosti demokratskog poretka, jačanju institucija, poštovanju temeljnih ljudskih prava i sloboda te poticanju jednakih mogućnosti za sve naše građane. Izvanredne okolnosti zahtijevaju izvanredne mjere. Ključno je ne dopustiti da hrvatska ekonomija preduboko potone i učiniti sve da oporavak traje što kraće.

Koalicije koje je predvodio SDP već su nekoliko puta pokazale da najbolje funkcioniraju u kriznim situacijama te da imaju ljude i kapacitet za izvlačenje zemlje iz krize.

Ovdje možete preuzeti izborni program “Novi početak” i prateće dokumente i prezentacije: